Bempedoična kiselina mogla bi biti alternativni lijek za snižavanje kolesterola za ljude koji ne mogu uzimati statine


Bempedoična kiselina mogla bi biti alternativni lijek za snižavanje kolesterola za ljude koji ne mogu uzimati statine

Za pacijente s visokim kolesterolom koji ne podnose statine, novi lijek, bempedoična kiselina, mogao bi ponuditi alternativu. Pacijenti koji su uzimali bempedoičnu kiselinu imali su 23% manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar i 19% manju vjerojatnost da će trebati postupke otvaranja arterije, u usporedbi s onima na placebu.

No stručnjaci su primijetili da su rezultati bili skromni i vjerojatno nedovoljni za pacijente s visokim kolesterolom i velikim rizikom.

Svi sudionici studije imali su razinu LDL kolesterola od 100 mg/dL ili više na početku. Također su imali ili prethodni srčani događaj ili druge čimbenike rizika za srčanu bolest. Pacijentima koji su uzimali bempedoičnu kiselinu razina LDL kolesterola u prosjeku je pala za oko 20 do 25%.

Statini, koji su standardna prva linija liječenja za snižavanje kolesterola i smanjenje rizika od srčanih bolesti, obično snižavaju razine LDL-a za 40 do 50%.

Međutim, iako bempedoična kiselina čini manju promjenu, ona još uvijek čini razliku u ukupnom riziku od srčanih događaja za pacijente koji ne podnose statine, ističu stručnjaci.

Bempedoična kiselina koristi isti biološki put kao i statini, ali se ne aktivira sve dok ne dođe do jetre, što je možda razlog zašto nema iste nuspojave na mišiće, mozak i druga tkiva i organe kao statini.

Izvor:
American College of Cardiology