Bubrežna bolest povećava rizik od razvoja fibrilacije atrija


Bubrežna bolest povećava rizik od razvoja fibrilacije atrija

Izgleda da kronična bubrežna bolest udvostručuje rizik od poremećaja srčanog ritma znanog kao fibrilacija atrija koji može dovesti do moždanog udara ili zatajivanja srca, ukazuje nova studija. Svakako treba istaknuti da kako funkcija bubrega slabi, tako raste i rizik od fibrilacije atrija.

Ostali čimbenici rizika za firilaciju atrija su dijabetes, pušenje i povijest srčanih tegoba. Prema mišljenju stručnjaka, funkcija bubrega je neovisna od drugih čimbenika rizika.

Smatra se da slabija funkcija bubrega može utjecati na razinu brojnih hranjivih tvari u krvi koje su potrebne za održavanje normalne funkcije srca poput kalija, vitamina D, kalcija i fosfora. Jednako tako, bubrezi su također bitni za održavanje stalnog volumena krvi u tijelu, uklanjajući višak tekućine mokrenjem. Ukoliko je funkcija bubrega oštećena, povećava se količina krvi u tijelu, što povećava stres na srcu koji za posljedicu može imati abnormalni srčani ritam.

Također, ne treba smetnuti s uma da i toksini koji nisu filtrirani iz krvi usljed slabije funkcije bubrega mogu imati učinak na srčanu funkciju.

Smatra se da bi liječnici trebali biti svjesni ovog odnosa kada komuniciraju sa svojim pacijentima koji imaju  kroničnu bubrežnu bolest.

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology