Bubrežni kamenci povezani s većim rizikom od raka bubrega


Bubrežni kamenci povezani s većim rizikom od raka bubrega

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Nizozemskoj na 120.852 ispitanika u dobi od 55 do 69 godina, izgleda da su bubrežni kamenci povezani s povećanim rizikom od karcinoma bubrežnih stanica (RCC), i to posebice karcinoma papilarnih stanica, te većim rizikom od urotelijalnog karcinoma gornjeg urinarnog trakta (UTUC).

Valja spomenuti da ukoliko su bubrežni kamenci bili dijagnosticirani prije 40. godine života, tada je rizik od karcinoma bubrežnih stanica bio još i veći. 

Također, treba reći da prisustvo bubrežnih kamenaca nije povećalo rizik od karcinoma svijetlih stanica.

Smatra se da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrili mehanizimi koji stoje iza povezanosti bubrežnih kamenaca i raka bubrežnih stanica.

Inače, bubrežni kamenci se češće javljaju kod muškaraca nego kod žena. Rizik od razvoja bubrežnih kamenaca se povećava s godinama i može se smanjiti povećanim unosom tekućine, voća i povrća, kao i smanjenjem unosa soli.

Iako je prethodno istraživanje pokazalo povezanost rizika od karcinoma bubrežnih stanica i bubrežnih kamenaca u muškaraca, ali ne i kod žena, ova studija nije utvrdila razlike u riziku na temelju spola.

Izvor:
British Journal of Cancer