Cefepim-taniborbaktam uspješniji od meropenema u liječenju kompliciranih infekcija mokraćnog sustava


Cefepim-taniborbaktam uspješniji od meropenema u liječenju kompliciranih infekcija mokraćnog sustava

Za odrasle osobe s kompliciranom infekcijom mokraćnog sustava (UTI), uključujući akutni pijelonefritis, primjena cefepim-taniborbaktama bolji je izbor od primjene meropenema, ukazuju rezultati nove studije.

Istraživanje je pokazalo da je cefepim-taniborbaktam potencijalna opcija liječenja za pacijente s kompliciranom infekcijama mokraćnog sustava i akutnim pijelonefritisom uzrokovanim vrstama Enterobacterales i Pseudomonas aeruginosa, uključujući sojeve otporne na antimikrobne lijekove.

Inače, vrste Enterobacterales otporne na karbapenem i Pseudomonas aeruginosa otporna na više lijekova, globalne su zdravstvene prijetnje. 

Pijelonefritis je bakterijska infekcija bubrežnog parenhima. Oko 20% izvanbolničkih bakterijemija u žena posljedica je pijelonefritisa. Stanje je rijetko u muškaraca s normalnim urinarnim traktom.

Uzrok pijelonefritisa u 95% slučajeva je uspon bakterija kroz mokraćni sustav.  Kod muškaraca, pijelonefritis je uvijek posljedica neke funkcionalne ili anatomske greške. Pijelonefritis je čest u mladih djevojaka i trudnica nakon kateteriziranja mjehura.

Ako pijelonefritis nije uzrokovan usponom bakterija, tada je riječ o hematogenom širenju, što je osobito karakteristično za virulentne organizme kao što su S. aureus, P. aeruginosa, Salmonella i Candida.

Izvor:
New England Journal of Medicine