Česta primjena antibiotika povezana s rizikom od upalne bolesti crijeva


Česta primjena antibiotika povezana s rizikom od upalne bolesti crijeva

Nova studija pokazala je da su osobe kojima je propisan veliki broj antibiotika izložene većem riziku od razvoja upalne bolesti crijeva, što dodatno potvrđuje hipotezu da antibiotici mogu narušiti ravnotežu crijevne flore. 

Naziv upalna bolest crijeva uvriježeni je naziv za idopatsku kroničnu upalu gastrointestinalnog sustava koja se prema tradicionalnoj podjeli odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Inače i neke prethodne studije povezivale su primjenu antibiotika s upalnom bolesti crijeva.

Tako se u studiji pokazalo da će od 20 osoba kojima je propisano 3 ili više antibiotika, jedna oboljeti od upalne bolesti crijeva.

No, ako se u obzir uzmu i drugi čimbenici rizika, osobe kojima je propisano više antibiotika mogu imati i 50 posto veći rizik od razvoja Crohnove bolesti u roku od 2 do 5 godina.

Za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, dva glavna oblika upalne bolesti crijeva, karakteristična je kronična upala crijeva, sa simptomima kao što su bolovi u trbuhu, proljev, vrućica i gubitak tjelesne težine. 

Uzrok upalne bolesti crijeva je nepoznat, a neki znanstvenici misle da upalna bolest crijeva nastaje kao posljedica prekomjerne reakcije imunog sustava na viruse ili bakterije u crijevu.

No sve je više dokaza da promjene u ravnoteži normalne crijeve flore mogu dovesti do razvoja upalne bolesti crijeva.

Izvor:
American Journal of Gastroenterology