Crijevne bakterije i prehrana s triptofanom mogu imati zaštitnu ulogu protiv patogene E. coli


Crijevne bakterije i prehrana s triptofanom mogu imati zaštitnu ulogu protiv patogene E. coli

Crijevne bakterije i prehrana bogata aminokiselinom triptofanom mogu imati zaštitnu ulogu protiv patogene Escherichia colii, koja može uzrokovati ozbiljne želučane tegobe, grčeve, groznicu, crijevno krvarenje i zatajenje bubrega, ukazuje nova studija.

Naime,, istraživanje otkriva kako prehrambeni triptofan – aminokiselinu koja se uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima, orašastim plodovima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama i mahunarkama – crijevne bakterije mogu razgraditi u male molekule koje se nazivaju metaboliti.

Ispostavilo se, da se nekoliko ovih metabolita može vezati za receptor na epitelnim (površinskim) stanicama crijeva, pokrećući put koji u konačnici smanjuje proizvodnju proteina koje E. coli koristi za pričvršćivanje na sluznicu crijeva gdje uzrokuje infekciju. Kada se E. coli ne uspije pričvrstiti i kolonizirati u crijevima, patogen se benigno kreće kroz tijelo i izlazi iz njega.

Izvor:
Nature