Crveno meso povezano s rizikom od raka jednjaka i želuca


Crveno meso povezano s rizikom od raka jednjaka i želuca

Istraživanje provedeno u SAD-u na 494.979 ispitinika u dobi od 50 do 71 godine pokazalo je da je rizik za razvoj raka jednjaka i raka želuca relativno veći za osobe koje jedu velike količine crvenog mesa.

Rizik za razvoj planocelularnog raka jednjaka bio je za ispitanike koji su jeli crveno meso u velikim količinama 79 posto veći.

Dok je rizik od raka gornjeg dijela želuca (kardija) bio kod ispitanika koji su jeli velike količine crvenog mesa 44 posto veći.

Konzumiranje crvenog mesa nije bilo povezano s razvojem adenokarcinoma jednjaka.

Inače poznato je da su pušenje i konzumiranje većih količina alkohola značajni čimbenici rizika za razvoj planocelularnog raka jednjaka, dok je za adenokarcinom jednjaka to pretilost

Izvor:
American Journal of Gastroenterology