Dijabetes kod djece i mladih u porastu


Dijabetes kod djece i mladih u porastu

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), 415 milijuna odraslih osoba u svijetu trenutno boluje od dijabetesa, a procjenjuje se da će do 2040. godine 642 milijuna ljudi bolovati od dijabetesa. Kao odgovor na sve veći broj oboljelih od ove bolesti širom svijeta, Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 14. studenoga svake godine obilježavaju Svjetski dan dijabetesa.

Također, treba istaknuti da od dijabetesa svakih 6 sekundi umire jedna osoba, što je na nivou godine 5 milijuna umrlih.

Procjenjuje se da na svijetu oko 542.000 djece ima dijabetes tip 1, a Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih. Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100.000 djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Za razliku od dijabetesa tipa 2 koji se pojavljuje uglavnom kod odraslih ljudi, a posljedica je pretilosti i manjka tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina.

Učestalost ovog oblika dijabetesa kod djece i mladih u zadnjih 50 godina značajno raste, a posebice zabrinjava činjenica da se sve više uočava pojava bolesti kod mlađe djece, posebice djece mlađe od 5 godina.

Izvor:
IDF, Pragma komunikacije