Dijabetes povećava rizik od srčanog i moždanog udara


Dijabetes povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Rizik od srčanog i moždanog udara značajno je viši u oboljelih od dijabetesa tipa 2 nego u osoba koje nemaju dijabetes, upozoravaju britanski stručnjaci. Inače, prema procjeni British Heart Foundation (BHF) u gotovo 240.000 ljudi iz Engleske i Velsa koji imaju dijagnosticirani dijabetes tipa 2, dijagnosticira se svake godine i kardiovaskularna bolest.

Prema BHF-u, pacijenti s dijabetesom tipa 2 imaju 2,4 puta veću vjerojatnost da će imati srčani udar i 2 puta veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar. Jednako tako, oboljeli od dijabetesa tipa 2 imaju 2,7 puta veću vjerojatnost da će im biti dijagnosticirano zatajivanje srca.

Inače, osobe s dijabetesom imaju povišenu razinu šećera u krvi koja može oštetiti zidove krvnih žila te ih učiniti sklonijim razvoju ateroskleroze. Puknuće aterosklerotskog plaka može pak izazvati srčani udar ili moždani udar.

Također, ne treba smetnuti s uma da je učestalost kardiovaskularne bolesti u porastu zbog starenja stanovništa i sve veće incidencije pretilosti.

Izvor:
British Heart Foundation (BHF)