Dijabetes tipa 2 u dobi od 30 godina povezan s kraćim životnim vijekom


Dijabetes tipa 2 u dobi od 30 godina povezan s kraćim životnim vijekom

Pojedincu s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 u dobi od 30 godina očekivani životni vijek mogao bi se smanjiti za čak 14 godina, upozorio je međunarodni tim znanstvenika.

Čak i ljudima koji razviju stanje tek kasnije u životu – s dijagnozom u dobi od 50 godina – očekivani životni vijek mogao bi se smanjiti za do šest godina, pokazala je analiza podataka iz 19 visoko razvijenih zemalja.

Znanstvenici naglašavaju hitnu potrebu za razvojem i provedbom intervencija koje sprječavaju ili odgađaju pojavu dijabetesa, posebice budući da prevalencija dijabetesa među mlađim odraslim osobama raste u cijelom svijetu.

Dijabetes tipa 2 povećava rizik pojedinca od niza komplikacija uključujući srčani i moždani udar, probleme s bubrezima i rak. Prethodne procjene su pokazale da odrasli s dijabetesom tipa 2 umiru u prosjeku šest godina ranije od odraslih bez dijabetesa. 

Ovo istraživanje pokazalo je da što je ranije pojedincu dijagnosticiran dijabetes tipa 2, to se više smanjuje očekivani životni vijek. Sve u svemu, svako desetljeće ranije dijagnoze dijabetesa bilo je povezano s oko četiri godine skraćenog životnog vijeka.

Izvor:
The Lancet Diabetes & Endocrinology