Diklofenak povezan s rizikom od srčanog i moždanog udara


Diklofenak povezan s rizikom od srčanog i moždanog udara

Popularni lijek za ublažavanje bolova, diklofenak, može povećati rizik od srčanog i moždanog udara u bolesnika sa srčanom bolesti, upozorava Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode Velike Britanije (MHRA).

MHRA upozorava da bolesnici koji imaju problema sa cirkulacijom, srčanom bolesti, zatajivanjem srca ili bolesnici koji su već doživjeli srčani ili moždani udar, trebaju prestati uzimati dklofenak.

Diklofenak je u Hrvatskoj poznat pod nekoliko tvorničkih imena: Diclac Duo, Diclorapid, Diklofenak, Diklonat P, Naclof, Naklofen, Naklofen duo, Volataren, Voltaren rapid i Voltfast.

Diklofenak je nesteroidni protuupalni lijek koji se koristi za liječenje bolnih stanja kao što su zubobolja, migrena, giht, uganuće, artritis i bol nakon kirurškog zahvata. Diklofenak ublažava bol i smanjuje upalu.

Bolesnici sa srčanom bolesti trebaju razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako bi im se propisao alternativni lijek protiv bolova.

Dok bolesnici sa određenim kardiovaskularnim čimbenicima rizika poput povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, dijabetesa i pušenja, trebaju koristiti diklofenak samo nakon pomnog razmatranja sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Izvor:
MHRA