Djeca koja imaju simptome ADHD-a izložena većem riziku od razvoja pretilosti


Djeca koja imaju simptome ADHD-a izložena većem riziku od razvoja pretilosti

Nova studija provedena na 15.197 djece pokazala je da su djeca sa simptomima poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) izložena većem riziku od razvoja pretilosti u odrasloj dobi.

Naime pokazalo se da ukoliko dijete ima tri ili više simptoma karakterističnih za poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), kao što su nepažnja, hiperaktivnost ili impulzivnost, značajno se povećava rizik od razvoja pretilosti.

Isto tako pokazalo se što je dijete imalo više simptoma ADHD-a to je rizik od razvoja pretilosti bio veći.

Poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) obuhvaćaju ponašanja u kojem dominira nepažnja i/ili hiperaktivnost, javljaju se prije sedme godine života i u najvećem dijelu ostaju karakteristika ponašanja čitav život sa razlikama u kliničkoj slici u zavisnosti od dobi.

Osnovne karakteristike ponašanja su neslušanje, nepažnja, neorganiziranost, nedovršavanje započetih aktivnosti uz izrazitu ometenost vanjskim podražajima. Nemir se manifestira u svim situacijama te je takvim osobama onemogućena aktivnost koja zahtjeva mir, tišinu, strukturiranost.

Djeca ometaju okolinu, nemaju trajnih prijatelja i često su izložena neadekvatnim postupcima okoline te postaju žrtve različitih oblika nasilja. Poremećaj je trajni ometajući faktor u socijalno, akademskom i radnom funkcioniranju

Prevalencija ADHD-a kod djece školske dobi iznosi od 3 do 5 posto.

Izvor:
International Journal of Obesity