Djeca rođena carskim rezom izložena većem riziku od alergije na hranu


Djeca rođena carskim rezom izložena većem riziku od alergije na hranu

Novo istraživanje otkrilo je da djeca rođena carskim rezom imaju relativno nisku razinu bakterija iz roda Bacteroides koji je ključan za pravilan razvoj djetetovog imunološkog sustava, a djeca s niskom razinom bakterija iz roda Bacteroides imaju u prosjeku tri puta veću vjerojatnost od razvoja osjetljivosti na kikiriki do treće godine.

Valja spomenuti, da je niska razina bakterija iz roda Bacteroides također popraćena niskom razinom sfingolipida, koji su ključni za zdrav razvoj imunološkog sustava i toleranciju na hranu.

Smatra se da poveznica između carskog reza i problema u imunološkom sustavu nije iznenađenje, obzirom da se zna, da carski rez rezultira manjom izloženošću  mikrobima po rođenju, a isto je i s nedostatkom dojenja. Ovaj nedostatak izloženosti utječe na sposobnost imunološkog sustava da sazrije i prilagodi se životu izvan maternice. Taj nedostatak izloženosti i zrelosti također je povezan s neprikladnim imunološkim reakcijama poput alergije na hranu, ističu stručnjaci.

Također, treba imati na umu, da se djeca koja razvijaju alergije na hranu suočavaju s većim dugoročnim rizikom od razvoja astme, ekcema i/ili alergijskog rinitisa.

Izvor:
Gastroenterology