Dodaci ekstrakta kakaa povezani sa smanjenom upalom kod starijih osoba


Dodaci ekstrakta kakaa povezani sa smanjenom upalom kod starijih osoba

Novo istraživanje otkrilo je da se hsCRP - upalni marker koji može signalizirati povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti - smanjio kod sudionika koji su uzimali dodatak ekstrakta kakaa, što sugerira da njegov protuupalni potencijal može pomoći u objašnjavanju njegovih učinaka na zaštitu srca. 

Inače, ranije studije su pokazale da ekstrakt kakaa smanjuje upalne biomarkere, zahvaljujući flavanolima - malim, bioaktivnim spojevima koji se nalaze ne samo u zrnu kakaa, već i u bobicama, grožđu, čaju i drugim namirnicama biljnog podrijetla. 

Jednako tako, valja spomenuti da je također primijećen porast interferona-γ, imunosrodnog citokina, što otvara nova pitanja za buduća istraživanja.

Smatra se, da ova studija poziva na ukazivanje više pažnje prednostima biljne hrane za kardiovaskularno zdravlje, uključujući proizvode od kakaa bogate flavanolima.

Izvor:
Age and Ageing