Dulje trajanje dijabetesa tipa 2 povezano s promjenama na mozgu


Dulje trajanje dijabetesa tipa 2 povezano s promjenama na mozgu

Što dulje osoba ima dijabetes tipa 2, veća je vjerojatnost da će doživjeti promjene u strukturi mozga, otkriva nova američka studija. Snimanje mozga pokazalo je da su sudionici studije s dužim trajanjem dijabetesa tipa 2 imali smanjenu srednju kortikalnu debljinu i volumen sive tvari, te povećan volumen hiperintenziteta bijele tvari.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati MRI-a ukazuju na negativne učinke dugotrajnog dijabetesa na zdravlje mozga i naglašavaju važnost sprječavanja ranog početka dijabetesa tipa 2.

Činjenica da su uočene negativne promjene u samom mozgu pruža dokaze o potrebi ranog pregleda kognitivnih poremećaja kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kako bi se poboljšala njega pacijenata i njihova kvaliteta života.

Jednako tako, pokazalo se, da su komplikacije dijabetesa, poput kronične bolesti bubrega i oštećenja živaca u srcu i krvnim žilama, povezane sa strukturnim promjenama u mozgu. Ovo je u skladu s prethodnom studijom istih stručnjaka, koja je otkrila da komplikacije dijabetesa povećavaju izglede za razvoj kognitivnih poremećaja za 2,45 puta u osoba u dobi od 40 do 60 godina.

Izvor:
Annals of Clinical and Translational Neurology