Ekstrakti ljuske zrna kave smanjuju upalu izazvanu masnoćom i inzulinsku rezistenciju


Ekstrakti ljuske zrna kave smanjuju upalu izazvanu masnoćom i inzulinsku rezistenciju

Izgleda da ekstrakti dobiveni iz ljuske zrna kave, protokatehuična i galna kiselina, mogu u stanicama smanjiti upalu izazvanu masnoćom te poboljšati apsorpciju glukoze i osjetljivost na inzulin, ukazuju rezultati laboratorijskog istraživanja provedenog na miševima. 

Pretpostavlja se da bi konzumiranje spomenutih bioaktivnih spojeva moglo pomoći u sprječavanju kroničnih bolesti povezanih s pretilošću kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularna bolest.

U ovom istraživanju se pokazalo da protokatehuična i galna kiselina blokiraju akumulaciju masti u adipocitima uglavnom poticanjem lipolize (razgradnje masti). Jednako tako, one inhibiraju i upalu u makrofagu.

Trenutno proizvođači kave tretiraju ljusku zrna kave kao otpad, naime, tijekom prerade kave, zrno kave se odvaja od ljuske, no novim znanstvenim poznajama moglo bi se i to promjeniti. 

Izvor:
Food and Chemical Toxicology