Escherichia coli O157 povećava rizik od srčane bolesti


Escherichia coli O157 povećava rizik od srčane bolesti

Kanadsko istraživanje provedeno na skoro 2.000 ispitanika pokazalo je da ukoliko se zarazite jednim od najopasnijih sojeva bakterije Escherichie coli, sojem O157, izlažete se tijekom narednih 12 mjeseci riziku od razvoja hipertenzije i srčane bolesti.

Isto tako kod osoba zaraženih Escherichiom coli O157 rizik od razvoja srčanog udara je dvostruko veći.

Stoga znanstvenici preporučuju kontrolu zaraženih bolesnika i nakon godinu, čak i za bolesnike za koje je očito da su se u potpunosti oporavili.

Simptomi infekcije mogu varirati od blagih proljeva do hemoragijskog kolitisa - kombinacija jakih grčeva u trbuhu i krvi u stolici.

Većina zaraženih oporavlja se u roku od nekoliko dana, ali djeca i starije osobe mogu biti teže pogođene.

Kod manjeg broja oboljelih mogu se razviti ozbiljna oštećenja bubrega koja zahtijevaju liječenje dijalizom ili transplantacijom.

Ljudi se mogu zaraziti na tri načina - putem kontaminirane hrane, dodirivanjem životinja ili iz okoline.

Nedovoljno kuhano meso izvor je većine slučajeve zaraze Escherichiom coli O157.

Prema mišljenju mikrobiologa osnovna higijena hrane može spriječiti većinu slučajeva zaraze Escherichiom coli O157.

Izvor:
BBC