Europski dan svjesnosti o antibioticima


Europski dan svjesnosti o antibioticima

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC) je 18. studenoga proglasio Europskim danom svjesnosti o antibioticima (European Antibiotic Awarenss Day, EAAD). Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) tjedan u kojem se obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se kao Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima (World Antibiotic Awareness Week).

Činjenica da se jednom medicinskom problemu na svjetskoj razini posvećuje ne samo jedan dan, nego cijeli tjedan kao i činjenica da je ovogodišnja European Health Award dodijeljena projektu "European Antibiotic Awarenss Day" pokazuje da je problem rezistencije bakterija na antibiotike jedan od vodećih problema današnje medicine.

Inače, ove godine se obilježava dvadeset godina praćenja rezistencije bakterija na antibiotike u Hrvatskoj. To je tradicija kojom se može pohvaliti samo mali broj europskih država te se može reći da su naši stručnjaci već dugo svjesni prijetnje da će otpornost na antibiotike ugroziti mogućnost prevencije i liječenja infektivnih bolesti, a time i primjenu invazivnih postupaka u medicini.

Odbor za praćenje rezistencije osnovan je 1996. pri Kolegiju za javno zdravstvo Akademije medicinskih znanosti Hrvatske sa ciljem prikupljanja i analize podataka o rezistenciji u pojedinim regijama naše zemlje. Rad Odbora je doveo do standardizacije testiranja osjetljivosti u svim hrvatskim laboratorijima što je preduvjet za uspješno praćenje stopa rezistencije i pravovremeno uočavanje izolata s novim mehanizmima rezistencije. Odbor se uspješno uključio i u europske projekte praćenja rezistencije i potrošnje antibiotika krajem 1990-tih i početkom 2000-tih, a aktivno uključivanje vlada mnogih europskih zemalja, pa tako i hrvatske znatno je doprinjelo razvijanju ostalih aktivnosti vezanih uz kontrolu širenja rezistencije.

Od 2006. sve aktivnosti u Hrvatskoj koordinira Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA) osnovana pri Ministarstvu zdravlja RH. Jedna od koordiniranih aktivnosti mnogih stručnih društava i institucija je i održavanje simpozija povodom Europskog dana svjesnosti o antibioticima (European Antibiotic Awareness Day, EAAD) kojeg Europa obilježava od 2008..

Izvor:
Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"