Fekalna transplantacija pomaže u liječenju nealkoholne masne bolesti jetre


Fekalna transplantacija pomaže u liječenju nealkoholne masne bolesti jetre

Prema rezultatima nove studije, izgleda da fekalna transplantacija mikrobiote može pomoći u liječenju nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Naime, pokazalo se da fekalna transplantacija mikrobiote smanjuje protočnost patogena i neželjenih molekula iz crijeva u cirkulaciju.

Smatra se da ovi rezultati mogu imati implikacije i na liječenje brojnih drugih stanja, uključujući metabolički sindrom i autoimune bolesti.

Inače, crijevna propusnost ima ulogu u razvoju metaboličkog sindroma koji je glavni uzročnik koronarne i cerebrovaskularne bolesti. Jednako tako, ona je povezana s autoimunim bolestima poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, sistemskog slupusa i dijabetesa tipa 1.

Valja spomenuti, da mnogi pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre imaju povećanu propusnost crijeva koja potiče upalu, povećanu masnoću u jetri, inzulinsku rezistenciju i povišene razine triglicerida u krvi. Jednako tako, i crijevni mikrobiom također ima ulogu.

Inače, neke prethodne studije pokazale su da oboljeli od nealkoholne masne bolesti jetre u odnosu na zdrave osobe imaju različit mikrobiom crijeva.

Nealkoholna masna bolest jetre izrazito je česta metabolička bolest jetre, koju karakterizira nakupljanje masti u jetri, što rezultira razvitkom masne jetre ili steatoze, dok kombinacija masne jetre i upale (tzv. steatohepatitis) može progredirati u jetrenu cirozu.

Izvor:
American Journal of Gastroenterology