Funkcionalni nedostatak željeza povezan sa kardiovaskularnom bolesti


Funkcionalni nedostatak željeza povezan sa kardiovaskularnom bolesti

Funkcionalni nedostatak željeza (FID), definiran kao feritin <100 µg / L, ili kao feritin 100 do 299 µg / L i zasićenje transferina <20 posto, povezan je s koronarnom bolesti srca (CHD), kardiovaskularnom smrtnošću i smrtnosti od svih uzroka, ukazuje nova studija.

Ovo istraživanje pokazalo je da je nedostatak željeza jako rasprostranjen u osoba srednje životne dobi, a gotovo dvije trećine njih imalo je funkcionalni nedostatak željeza.

Osobe s funkcionalnim nedostatkom željeza imale su veću vjerojatnost da će razviti srčanu bolest, a također i veću vjerojatnost da će umrijeti u sljedećih 13 godina.

Inače, željezo je bitno za homeostazu ljudskog tijela te ono ima središnju ulogu u transportu i iskorištavanju kisika, kao i u funkciji mitohondrija. Status željeza procjenjuje se mjerenjem serumske razine feritina, a pacijentima s niskim razinama feritina u serumu dijagnosticira se apsolutni nedostatak željeza (AID) ili ozbiljan apsolutni nedostatak željeza. U takvih bolesnika najvjerojatnije je prisutna anemija i disfunkcija skeletnih mišića.

Izvor:
ESC Heart Failure