Genzyme odbio Sanofi Aventisovu ponudu za preuzimanje


Genzyme odbio Sanofi Aventisovu ponudu za preuzimanje

Američka tvrtka Genzyme, jedna od vodećih biotehnoloških tvrtki, čijim se lijekovima liječe bolesnici u više od 90 zemalja svijeta, odbila je ponudu za pruzimanje od strane francuske farmaceutske tvrtke Sanofi Aventis u vrijednosti od 18,5 milijarde američkih dolara, jer ju smatra nerealnom i preniskom.

Sanofi Aventis je prvu ponudu od 69 američkih dolara po dionici uputio prije pet tjedana, no Genzyme nije bio spreman sudjelovati u pregovorima o spajanju sa Sanofi Aventisom, jer prema riječima izvršnog direktora Genzymea Henria Termeera ponuđena cijena podcijenjuje vrijednost Genzymea.

Izvršni direktor Sanofi Aventisa Chris Viehbacher  izjavio je da spajanje s Genzymeom predstavlja privlačnu priliku za obje tvrtke i njihove dioničare i u skladu je sa Sanofi Aventisovom strategijom održivog rasta. Isto tako dodao je da bi Sanofi Aventis radije započeo konstruktivne pregovore s upravom Genzymea, ali je zbog nemogućnosti da se to ostvari spreman razmotriti i alternativne načine uspješnog okončanja ove transakcije.

Inače neki Genzymeovi dioničari bili bi zadovoljni s ponudom od 80 američkih dolara po dionici.

Nakon objave odbijanja ponude, na burzi u New Yorku cijena Genzymeove dionice porasla je za 4,3 posto, na 70,55 američkih dolara. Dok je u Europi vrijednost dionice Sanofi Aventisa porasla za 0,9 posto, na 45,655 eura. 

Izvor:
Reuters