GERB može uzrokovati pojavu reumatoidnog artritisa


GERB može uzrokovati pojavu reumatoidnog artritisa

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) uzročno i pozitivno utječe na reumatoidni artritis (RA), ali reumatoidni artritis nema značajan utjecaj na GERB, ukazuje nova studija.

Rezultati su sugerirali da GERB može izazvati pojavu reumatoidnog artritisa, dok reumatoidni artritis nema značajan utjecaj na GERB. Sveukupno gledajući, osobe s GERB-om imaju 69 posto veći rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, ističući GERB kao značajan faktor rizika za ovo stanje.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) česta je bolest koja nastaje zbog obrnutog protoka želučane kiseline u jednjak. Gotovo jedna petina ljudi u Sjevernoj Americi pati od GERB-a, koji je gotovo četiri puta češći nego u azijskim populacijama. Ova bolest uzrokuje uznemirujuće simptome, kao što su žgaravica, nedostatak apetita, mučnina, sklonost faringitisu i nekim drugim bolestima. Mehanički gledano, GERB je prvenstveno uzrokovan abnormalnim fiziološkim i anatomskim promjenama u želucu i jednjaku. Te promjene uključuju povećani gradijent tlaka između abdomena i prsnog koša, dismotilitet jednjaka, hijatus muskulature i/ili želuca. 

Uz anatomske i fiziološke čimbenike, upala koja se javlja u želucu i jednjaku ima ključnu ulogu u razvoju GERB-a. Inače, nekoliko je ranijih studija dosljedno ukazivalo na povezanost između GERB-a i sistemskih upalnih bolesti.

Reumatoidni artritis (RA) uglavnom zahvaća zglobove, a zahvaćena su i izvanzglobna tkiva. Procjenjuje se da je učestalost RA približno 0,1-0,5 na 1.000 osoba godišnje, što varira ovisno o etničkoj skupini. Izvanzglobne manifestacije otkrile su postojanje sustavne upale kod RA. Osim naslijeđene osjetljivosti, nizak socioekonomski status, parodontna bolest i mikrobiom također su čimbenici rizika za reumatoidni artritis. Ti čimbenici rizika mogu utjecati na sistemsku upalu da izazove reumatoidni artritis.

Izvor:
Frontiers in Genetics