Histerektomija povezana s kardiovaskularnim bolestima


Histerektomija povezana s kardiovaskularnim bolestima

Švedsko istraživanje provedeno na više od 800.000 žena pokazalo je da žene kojima je uklonjena maternica (histerektomija) mogu imati veći rizik za razvoj srčanog ili moždanog udara.

Naime pokazalo se da žene kod kojih je izvedena histerektomija prije njihove pedesete godine imaju gotovo 20 posto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti nego žene kojima nisu uklonjeni maternica i jajnici.

Isto tako pokazalo se da je rizik od kardiovaskularnih bolesti veći za žene kojima su uklonjeni i jajnici.

Histerektomija, sama po sebi, siguran je postupak, no određeni kirurški zahvati mogu biti povezani s rizicima koji se ne mogu odmah uočiti.

Histerektomija, trajno uklanjanje maternice, izvodi se zbog raznih razloga, poput mioma ili endometrioze ili kronične boli u zdjelici. Rak nije čest razlog izvođenja histerektomije.

Prema mišljenju znanstvenika hormonalne promjene koje se odvijaju nakon uklanjanja organa mogu biti odgovorne za povećani rizik u mlađih žena.

Prethodna istraživanja pokazala su da uklanjanje maternice može poremetiti protok krvi u jajnicima, koji proizvode estrogen. Isto tako zna se da uklanjanje jajnika može potaknuti raniju menopauzu koja je sama po sebi povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
European Heart Journal