HZZO: "Djeci s invaliditetom nisu smanjena prava"


HZZO: "Djeci s invaliditetom nisu smanjena prava"

Novi izmijenjeni Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, kao i Popis ortopedskih i drugih pomagala, stupio je na snagu 1. siječnja 2014. godine. Popisom su usklađene cijene ortopedskih i drugih pomagala na način da se visina troška istovrsnih pomagala određuje prema onome s najnižom cijenom iz skupine, ističu u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Kako su u utorak 28. siječnja prosvjedovali roditelji djece s invaliditetom na Markovu trgu u Zagrebu, a jedno od prava koja su smatrali spornim tiču se i obveznog zdravstvenog osiguranja u kontekstu prava djece na ortopedska i druga pomagala (posebno su se spominjale ortopedske cipelice), u HZZO-u smatraju da postoji nerazumijevanje prava koja omogućava novi Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima. Novim Pravilnikom nije došlo ni do kakvih izmjena vezano za prava djece s invaliditetom, naglašavaju u HZZO-u.
 
Dijete do 7 godina ima pravo na ortopedske cipele svakih 6 mjeseci, a dijete od 7 do 18 godina svakih 8 mjeseci. Također, odrasle osobe imaju pravo dobiti ortopedske cipele na teret zdravstvenog osiguranja svaka 24 mjeseca. Isto tako, osiguranicima se može, iznimno unutar propisanog roka uporabe pomagala, odobriti nabava novoga istovrsnog pomagala ili njegovog dijela ako je pomagalo postalo neuporabljivo zbog nastalih anatomskih, fizioloških, te funkcionalnih promjena.
 
Inače, iz budžeta HZZO-a godišnje se izdvaja oko 800 milijuna kuna za više od 2.000 ortopedskih pomagala.

Odluke o uvrštavanju odnosno neuvrštavanju pojedinih pomagala donose stručnjaci, ali i predstavnici udruga koji su članovi povjerenstava. Jednako tako, treba napomenuti da HZZO zajedno s osiguranicima čini jednu te istu zainteresiranu grupu dok se s druge strane nalazi industrija koja ima sasvim legitimne, ali drugačije interese, ističu u HZZO-u.
 
Također, novost Pravilnika je da su korigirane indikacije za ostvarivanje prava na pojedina pomagala, te produženi rokovi uporabe za pojedina pomagala, čime se na prvo mjesto stavlja njihova funkcionalnost. Bez obzira na propisani rok uporabe, uvedena je obveza provjere funkcionalnosti prije svakog odobravanja pomagala. Provjera funkcionalnosti pomagala omogućit će osiguranicima da dobiju novo pomagalo i prije isteka predviđenog roka ukoliko pomagalo koje koriste više nije u funkciji.
 
Novim Pravilnikom povećala se dostupnost pomagala budući da je uvršten veći broj pomagala, kao i novi dobavljači i isporučitelji, ističu u HZZO-u.

Izvor:
HZZO