Ibrutinib smanjuje napredovanje kronične limfocitne leukemije


Ibrutinib smanjuje napredovanje kronične limfocitne leukemije

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 578 pacijenata s kroničnom limfocitnom leukemijom pokazalo je da su pacijenti koji su liječeni kombinacijom ibrutinib plus bendamustin/rituksimab imali za 80 posto manji rizik od napredovanja bolesti nego pacijenti koji su liječeni kombinacijom placebo plus bendamustin/rituksimab.

Inače, cilj liječenja kronične limfocitne leukemije, koja je neizlječiva, je potaknuti remisiju i održati ju koliko god je to moguće.

Također, treba spomenuti da je kombinacija bendamustin/rituksimab standardna terapija za pacijente s relapsom bolesti.

Ibrutinib je inhibitor Bruton tirozin-kinaze (BTK), koja je važna je molekula signalnih puteva B-staničnih receptora za antigene i receptora za citokine. Ključna uloga Bruton tirozin-kinaze (BTK), u signaliziranju putem površinskih receptora B-stanica rezultira aktivacijom puteva neophodnih za migraciju, kemotaksiju i adheziju B-stanica.

Pretklinička ispitivanja su pokazala da ibrutinib učinkovito inhibira proliferaciju i preživljenje malignih B-stanica in vivo, kao i migraciju stanica i adheziju na supstrat in vitro.

Kronična limfocitna leukemija (kronična limfatična leukemija, CLL) je poremećaj kojeg karakterizira progresivno nakupljanje funkcionalno nezrelih i abnormalnih limfocita, i najčešći je oblik leukemije u odraslih osoba u zapadnim zemljama. Neki pacijenti umiru u roku od 2 do 3 godina od dijagnoze, zbog komplikacija kronične limfocitne leukemije, no većina pacijenata živi 5 do 10 godina.

Izvor:
American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2015 Annual Meeting