Identificirani čimbenici rizika za centralnu seroznu korioretinopatiju


Identificirani čimbenici rizika za centralnu seroznu korioretinopatiju

Analiza 17 studija uspjela je identificirati čimbenike rizika koji značajno doprinose razvoju centralne serozne korioretinopatije, bolesti mrežnice koja za posljedicu ima iskrivljen ili zamagljen vid, s tamnom mrljom u središnjem vidnom polju. Iako se većina oboljelih spontano oporavi u roku od 3 mjeseca, bolest se može ponovo pojaviti u 50 posto slučajeva u pacijenata koji nisu bili liječeni.

Inače, pacijenti u kojih često dolazi do recidiva centralne serozne korioretinopatije su izloženi većem riziku od trajnog gubitka vida. Bolest se 6-10 puta češće javlja u muškaraca.

Čimbenici rizika koji značajno doprinose razvoju centralne serozne korioretinopatije su hipertenzija, infekcija bakterijom Helicobacter pylori, korištenje steroida, poremećeno spavanje, autoimuna bolest, uporaba psihofarmaka i tip ponašanja A.

Ostali čimbenici rizika su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), peptički ulkus, uporaba antihistaminika, korištenje antacida i lijekova za ublažavanje žgaravice, psihološki stres, trudnoća i konzumacija alkohola.

Izvor:
Retina