Imunosupresijska terapija može poboljšati stanje oboljelih od COVID-19


Imunosupresijska terapija može poboljšati stanje oboljelih od COVID-19

U većine pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 koji su imali upalu pluća (pneumoniju), došlo je do poboljšanja stanja nakon primjene imunosupresiva tocilizumaba koji se obično koristi za liječenje reumatoidnog artritisa i teškog ili po život opasnog sindroma otpuštanja citokina.

Valja istaknuti, da je u pacijenata koji su dobivali tocilizumab došlo do smanjenja upale i potrebe za kisikom, te smanjenja rizika od smrti.

Ovo istraživanje je pokazalo da je interleukin 6, protein koji potiče proizvodnju imunoloških stanica, glavni citokin povišen u bolesnika sa COVID-19. Što je bilo prisutno više interleukina 6 u tijelu, to je bio lošiji ishod liječenja pacijenata. 

Budući da tocilizumab blokira interleukin 6, liječnici su odlučili da ga ima smisla pokušati primjeniti u bolesnika sa pneumonijom uslijed COVID-19.

Citokini su molekule koje izlučuje više tipova stanica, uključujući stanice imunološkog sustava koje reguliraju imunološki odgovor tijela. Citokinska oluja je ozbiljna reakcija u kojoj imunološke stanice poplave i napadaju zdrave organe koje bi trebali zaštititi. U bolesnika sa COVID-19 virus stimulira imunološke stanice koje dovode do kolateralnog oštećenja pluća, što može prouzročiti zgrušavanje krvi te dovesti do otkazivanja organa.

Iako su ishodi liječenja bili ohrabrujući, smatra se da nisu dovoljni da dokažu da je lijek siguran i učinkovit za primjenu u bolesnika sa COVID-19, jer niije provedeno kliničko ispitivanje s kontrolnom skupinom.

Izvor:
Clinical Infectious Diseases