Imunoterapija značajno unaprijedila liječenje ne-Hodgkinovog limfoma


Imunoterapija značajno unaprijedila liječenje ne-Hodgkinovog limfoma

Izgleda da su genetičkim inženjeringom dobivene imunosne stanice sposobne ukloniti ne-Hodgkinov limfom, kada se primjenjuju u kombinaciji s učinkovitom kemoterapijom, ukazuju rezultati nove studije.

Naime, pokazalo se da nova, eksperimentalna terapija, može uspješno ukloniti bijele krvne stanice znane kao T-stanice iz krvotoka pacijenta. Zatim se T-stanice genetski modificiraju da mogu otkriti i napasti kancerozne B-stanice, drugu vrstu bijelih krvnih stanica u kojima se pojavljuje većina ne-Hodgkinovih limfoma.

U jedne trećine pacijenata s ne-Hodgkinovim limfomom koji su bili liječeni modificiranim T-stanicama postignuta je potpuna remisija. Ukoliko su pak pacijenti prije primljene imunoterapije dobivali i agresivnu kemoterapiju, tada je postotak pacijenata koji su ušli u potpunu remisiju nakon imunoterapije bio veći.

Navedeni rezultati smatraju se velikim korakom naprijed u liječenju limfoma, i to posebice ne-Hodgkinovog limfoma koji je inače malo više otporan na imunoterapiju.

Svakako treba spomenuti da su kao imunoterapija korištene CD4 T-stanice i CD8 T-stanice u omjeru 1:1. CD4 T-stanice reguliraju imunosni odgovor, a CD8 T-stanice izravno napadaju i uništavaju tumorske stanice.

Kemoterapija je primjenjivana prije imunoterapije kako bi se smanjio broj kanceroznih B-stanica i drugih imunosnih stanica, tako da se genetski modificirane T-stanice mogu bolje multiplicirati i dulje živjeti.

Što se tiče nuspojava imunoterapije, moguća je pojava dviju vrsta ozbiljnijih neželjenih reakcija, sindroma otpuštanja citokina, teškog sistemskog upalnog odgovora koji uzrokuje povišenu temperaturu i druge nuspojave te kratkoročnih neuroloških problema koji rezultiraju tremorom, poremećajem govora i drugim simptomima. Ovdje svakako treba istaknuti da su tijekom istraživanja otkriveni biomarkeri koji bi mogli ukazivati na pacijentov veći rizik od navedenih nuspojava, što također predstavlja veliki napredak u liječenju.

Izvor:
Science Translational Medicine