Infekcije klamidijom i gonoreja povećavaju rizik od ektopične trudnoće i neplodnosti


Infekcije klamidijom i gonoreja povećavaju rizik od ektopične trudnoće i neplodnosti

Istraživanje provedeno u Australiji, potvrdilo je prijašnje spoznaje da žene koje su imale gonoreju i infekciju klamidijom, imaju povećavani rizik od izvanmaternične (ektopične) trudnoće i neplodnosti u odnosu na žene koje nikada nisu imale jednu od tih dviju spolno prenosivih bolesti.

Rezultati ove studije također ukazuju, da veći rizik od klinički ozbiljne upalne bolesti zdjelice nakon gonoreje u usporedbi s klamidijom, ne znači i veći rizik od dugotrajnih posljedica poput izvanmaterične trudnoće i neplodnosti.

Gonoreja je spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoeae koja zahvaća sluznični epitel. Način prijenosa je primarno spolni (tijekom vaginalnog/analnog/oralnog odnosa) kojim dolazi do kontakta između sluznica, no također se može prenijeti tzv. vertikalnim prijenosom s majke na dijete, tijekom prolaska kroz zaraženi porođajni kanal.

Chlamydia trachomatis je najčešći bakterijski uzročnik spolno prenosivih bolesti, uključujući nespecifični uretritis i epididimitis u muškaraca; cervicitis, uretritis i zdjeličnu upalnu bolest u žena; te proktitis, limfogranuloma venereum i reaktivni artritis (Reiterov sindrom) u oba spola. Uzrokuje i novorođenački konjunktivitis i upalu pluća pri prijenosu s majke na dijete. C. trachomatis se povremeno izolira iz ždrijela odraslih ljudi, no rijetko uzrokuje upalu ždrijela sa simptomima.

Izvor:
Clinical Infectious Diseases