Ektopična trudnoća


Ektopična trudnoća je trudnoća kod koje se implantacija događa izvan endometrija i šupljine maternice, odnosno u cerviksu, jajovodu, jajniku ili trbušnoj ili zdjeličnoj šupljini.

Učestalost ektopične trudnoće je 2 na 100 dijagnosticiranih trudnoća, a učestalost se povećava s godinama starosti. Čimbenici rizika za ektopičnu trudnoću su poremećaji jajovoda, prijašnje ektopične trudnoće, izlaganje DES-u (diethylstilbestrol), prijašnje upale zdjelice posebice uzrokovane s Chlamydiom trachomatis te pušenje.

Najčešće mjesto ektopične implatacije je jajovod. U 50 posto slučajeva implantaciju u jajovodu uzrokuje prethodna infekcija jajovoda. Cervikalne, ovarijske i abdominalne trudnoće su rijetke.

ektopicna-trudnoca-2b

Rani simptomi i znakovi uključuju grčevitu bol u zdjelici, točkasto krvarenje i osjetljivost cerviksa na pomicanje. Sinkopa ili hemoragijski šok mogu se javiti kod rupture.

Dijagnoza ektopične trudnoće se postavlja pomoću testa na beta-hCG i ultrazvučnog pregleda.

Liječenje je najčešće kirurško, a ako tubarna trudnoća nije puknula i ako je manja od 3,5 cm u promjeru i ne postoji fetalna srčana akcija, za liječenje se može koristiti metotreksat IM.

Neliječena ektopična trudnoća je obično smrtonosna.

Zadnja izmjena: 15.12.2012.