Je li gustoća tkiva dojke najvažniji čimbenik rizika za rak dojke?


Je li gustoća tkiva dojke najvažniji čimbenik rizika za rak dojke?

Žene koje imaju gušće žljezdano tkivo dojke izložene su većem riziku od razvoja raka dojke, ukazuje novo istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 200.000 žena. Smatra se da bi gustoća tkiva dojke mogla postati najvažnije mjerilo rizika za rak dojke, važnije od obiteljske povijesti i drugih čimbenika rizika za rak dojke

No, valja spomenuti da ipak nisu svi stručnjaci mišljenja da je gustoća tkiva dojke najvažniji čimbenik rizika za rak dojke.

Inače, veća gustoća tkiva dojke nalazi se češće u mlađih žena. Do značajnijeg smanjenja gustoće tkiva dojke obično dolazi u menopauzi, koje se nastavlja u postmenopauzi. No, uzimanje estrogenske i progestinske terapije može zaustaviti smanjivanje gustoće tkiva dojke.

Smatra se da su dojke s gušćim tkivom sklonije razvoju tumora zbog staničnih čimbenika te zbog činjenice da je u njih teže uočiti manje tumore na mamografiji.

Trenutno postoji samo jedna terapija pomoću koje se može smanjiti gustoća tkiva dojke, i to terapija tamoksifenom, blokatorom hormona estrogena. Međutim, treba istaknuti da ona može imati ozbiljne nuspojave. No, nije jasno može li smanjenje gustoće tkiva dojki smanjiti rizik od raka dojki obzirom da su starija dob i dobivanje na tjelesnoj težini nakon menopauze povezani sa smanjenjem gustoće tkiva, ali i povećanjem rizika od raka dojke. Očito je da su uzroci i nastanak raka dojke ipak puno složenija i zamršenija priča.

Izvor:
JAMA Oncology