Je li sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj na putu poboljšanja?


Je li sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj na putu poboljšanja?

Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatski centar za palijativnu skrb u Novinarskom domu predstavili su jučer humanitarnu akciju OSTANI UZ MENE, kojom se inicira osnivanje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskoj.

Ovo je dosad najopsežnija humanitarna akcija s takvom namjenom u Hrvatskoj, a cilj joj je senzibilizirati javnost o problemima s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti te njihove obitelji i prijatelji.

Palijativna medicina je potpuna skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, čija bolest ne odgovara na preventivnu i kurativnu terapiju. Ipak, još uvijek nije prepoznata u hrvatskom sustavu zdravstvene zaštite. Pojam palijativne skrbi ušao je u Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske još 2003. godine, no do danas nije osnovana niti jedna Ustanova za palijativnu skrb.

"Pravo na palijativnu medicinu jedno je od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu. Stoga u svoje ime, ali i u ime svojih kolega i pacijenata mogu izraziti zadovoljstvo što su gospođa Jadranka Kosor i Vlada Republike Hrvatske prepoznali potrebu za osnivanjem Ustanove za palijativnu medicinu"– istaknula je na predstavljanju humanitarne akcije dr. sc. Marijana Braš, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora. Inače, prema statistikama, godišnje u Hrvatskoj umre preko 50.000 osoba, od kojih velik broj bez adekvatne stručne pomoći. Prema nekim procjenama, godišnje palijativnu skrb treba preko 30.000 ljudi, a dobije je njih dvjestotinjak.

Aktivnije uključenje Hrvatske u međunarodne organizacije i aktivnosti te inicijativa za stvaranje Nacionalne deklaracije o palijativnoj medicini također su neki od ciljeva akcije o kojima je govorio doc. dr. sc. Veljko Đorđević iz Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

"Sustav palijativne skrbi prihvaćen je u 120 zemalja diljem svijeta, i nesumnjivo je potreban i u Hrvatskoj. Ovaj tip skrbi obuhvaća sve bolesničke i dobne skupine, što ga čini važnim za cijeli niz subjekata. Osim zdravstvenih institucija, njime bi se trebali pozabaviti i predstavnici javnog sektora i nevladinih organizacija" – poručio je doc. dr. sc. Đorđević.

Povodom provođenja humanitarne akcije "OSTANI UZ MENE", tvrtka SANDOZ Hrvatska, jedan od suorganizatora humanitarne akcije, predložila je HZZO-u sniženje cijene SANDOZ lijekova za suportivnu terapiju od 40 do 70%, s ciljem omogućavanja odgovarajuće terapije svakom pacijentu koji za njom ima potrebu. Prigodom predstavljanja projekta i najave snižavanja cijene lijekova za suportivnu terapiju, direktor SANDOZ Hrvatska, Igor Haralović izjavio je: "Potrošnja lijekova protiv najtežih bolova i lijekova protiv povraćanja uzrokovanog kemoterapijom je čak 16 puta manja od razvijenih zemalja. Ovime želimo otkloniti visoku cijenu kao barijeru propisivanju i korištenju ove terapije i želimo je učiniti dostupnom hrvatskom zdravstvenom sustavu i pacijentima."

Inače pokroviteljstvo humanitarne akcije potvrdili su i predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa Jadranka Kosor i Vlada RH.

Izvor:
Spona komunikacije