Kakao flavanoli čuvaju endotelnu funkciju gornjih i donjih udova tijekom sjedenja


Kakao flavanoli čuvaju endotelnu funkciju gornjih i donjih udova tijekom sjedenja

Jednostavna intervencija na bazi kakaa koja se provodi neposredno prije dugotrajnog sjedenja može pomoći u očuvanju funkcije krvnih žila u rukama i nogama. Ovo ističe praktičnu nutritivnu strategiju za suzbijanje skrivenih kardiovaskularnih rizika modernog sjedilačkog načina života.

Naime, nedavna studija istraživala je li akutni unos kakao flavanola prije duljeg neprekidnog sjedenja koristan za očuvanje endotelne funkcije u površinskoj femoralnoj arteriji donjih udova (SFA) i brahijalnoj arteriji gornjih udova (BA) kod mladih zdravih muškaraca visoke i niske tjelesne spremnosti.

Inače, sjedeće ponašanje odnosi se na bilo koju budnu aktivnost koja uključuje vrlo nisku potrošnju energije, poput sjedenja, ležanja ili izležavanja. Dugotrajno sjedenje pozitivno je povezano s povećanom smrtnošću od svih uzroka i faktor je rizika za nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti (KVB). Posljednjih godina sjedilačko ponašanje postalo je sve češće. Tijekom posljednja dva desetljeća prosječno vrijeme sjedenja među mladim odraslim osobama u SAD-u poraslo je s približno 5,5 na 6,5 ​​sati dnevno.

Endotel je unutarnja obloga krvnih žila koja regulira protok krvi, upalu i zgrušavanje, a istovremeno održava zdravlje krvnih žila. Oslobađa tvari, poput dušikovog oksida (NO), koje potiču vazodilataciju. Oštećena endotelna funkcija dovodi do sužavanja krvnih žila, upale i povećanog zgrušavanja, što značajno povećava zdravstvene rizike. Eksperimentalne studije na ljudima pokazale su da dugotrajno, neprekidno sjedenje negativno utječe na endotelnu funkciju kod mladih, zdravih odraslih osoba.

Poznato je da vitamin C i sok od cikle mogu pomoći u zaštiti vaskularne funkcije donjih udova tijekom dugotrajnog sjedenja. Stoga bi zdrav izbor hrane tijekom razdoblja sjedenja mogao biti učinkovit način smanjenja negativnog utjecaja sjedenja na zdravlje krvnih žila.

Prethodno provedena randomizirana kontrolirana ispitivanja potvrdila su da hrana bogata flavonoidima, poput bobičastog voća, kakaa i citrusa, poboljšava endotelnu funkciju i akutno i dugoročno. Iako je dokazano da redoviti unos kakao flavanola poboljšava endotelnu funkciju, njegov učinak na kardiorespiratornu kondiciju ostaje nejasan.

Ova je studija otkrila da konzumiranje kakao flavanola iz prehrane neposredno prije duljeg sjedenja čuva endotelnu funkciju u arterijama gornjih i donjih udova, ali ne poboljšava mikrovaskularnu funkciju mišića kod mladih, zdravih muškaraca različitih razina kondicije. I osobe s visokom i niskom kondicijskom spremom imale su jednake koristi, što ukazuje na to da tjelesna kondicija ne štiti od vaskularnih oštećenja uzrokovanih sjedenjem, niti mijenja koristi unosa flavanola.

S obzirom na rašireno sjedilačko ponašanje među mladima, uključivanje hrane s visokim udjelom flavanola, poput čaja, kakaa, bobičastog voća ili jabuka, tijekom sjedenja može nadopuniti tjelesnu aktivnost kako bi se smanjila vaskularna disfunkcija. Buduća istraživanja trebala bi odrediti optimalno trajanje i dozu zaštite flavonoidima te može li kombiniranje različitih namirnica bogatih flavonoidima pojačati te učinke tijekom duljeg sjedenja.

Izvor:
The Journal of Physiology