Kanagliflozin smanjuje aterosklerozu i modulira upalne i oksidativne puteve


Kanagliflozin smanjuje aterosklerozu i modulira upalne i oksidativne puteve

Histološka analiza pokazala je da lijek kanagliflozin sprječava razvoj aterosklerotskog plaka te da može ublažiti aterosklerozu smanjenjem upalnog odgovora posredovanog AP-1, ublažavanjem oksidativnog stresa putem ROS/Nrf2 puta i pojačavanjem autofagije u ApoE−/− miševa hranjenih zapadnjačkom prehranom.

Ateroskleroza (AS), glavni uzrok aterosklerotske kardiovaskularne bolesti (ASCVD), kronična je upalna bolest arterija uzrokovana dislipidemijom i karakterizirana endotelnom disfunkcijom, upalnom infiltracijom vaskularne stijenke, nakupljanjem lipida i stvaranjem plakova. Do danas, aterosklerotska kardiovaskularna bolest je i dalje glavni uzrok morbiditeta i mortaliteta u cijelom svijetu.

Kanagliflozin se ubraja u skupinu lijekova koji se nazivaju SGLT2 inhibitori. Ovi lijekovi blokiraju protein u bubrezima koji se naziva SGLT2, koji, prilikom filtracije krvi u bubrezima, apsorbira glukozu iz mokraće natrag u krvotok. Blokirajući djelovanje SGLT2, ovi lijekovi dovode do toga da se više glukoze izlučuje u mokraći, čime se smanjuje razina glukoze u krvi.

Izvor:
Cardiovascular Innovations and Applications