Kava i vino su također dobri i za zdravlje crijeva


Kava i vino su također dobri i za zdravlje crijeva

Rezultati dviju novih studija ukazuju da hrana koju jedemo i lijekovi koje uzimamo mogu utjecati na crijevni mikrobiom, te dovesti do poboljšanja zdravlja ili mogu naškoditi našem zdravlju. Namirnice poput voća, povrća, kave, čaja, vina, jogurta i kiselog mlijeka mogu povećati raznolikost bakterija u crijevnom mikrobiomu, a poznato je da veća raznolikost i veći broj "dobrih" bakterija imaju povoljan učinak na naše zdravlje.

S druge strane, izgleda da namirnice koje sadrže pregršt jednostavnih ugljikohidrata mogu smanjiti bakterijsku raznolikost u crijevima. U njih se također ubrajaju i zaslađeni napitci te punomasno mlijeko.

Jednako tako, ne treba smetnuti s uma da i lijekovi mogu utjecati na crijevni mikrobiom. Antibiotici, metformin (lijek za dijabetes) i antacidi mogu smanjiti raznolikost crijevnih bakterija. Također, pušenje i srčani udar isto tako mogu imati negativan utjecaj na crijevni mikrobiom.

Inače, naša crijeva nastanjuju trilijuni mikroorganizama koji se zajednički nazivaju crijevni mikrobiom. Crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u našem zdravlju i najveći je imunosni sustav u našem tijelu.

Svakako treba spomenuti da su neke prethodne studije pokazale da nedostatak sna, pretilost, dijabetes i korištenje umjetnih sladila mogu narušiti ravnotežu u crijevnom mikrobiomu.

Izvor:
Science