Kod osoba s autizmom široko rasprostranjene molekularne promjene u cijelom cerebralnom korteksu


Kod osoba s autizmom široko rasprostranjene molekularne promjene u cijelom cerebralnom korteksu

Autizam je obuhvatniji poremećaj nego što se dosad mislilo, a čini se da proizlazi iz moždanih promjena koje se nalaze u cijelom cerebralnom korteksu, a ne samo u određenim područjima, izvještava nova studija.

Zbog specifičnih simptoma autizma, znanstvenici su mislili da je poremećaj vjerojatno uzrokovan promjenama u regijama mozga za koje se vjeruje da utječu na društveno ponašanje i jezik. No, nova studija koju su vodili znanstvenici sa University of California iz Los Angelesa, otkrila je genetski vođene promjene u cijelom mozgu u gotovo svih 11 analiziranih regija cerebralnog korteksa. Cerebralni korteks je najudaljeniji sloj mozga i ima ključnu ulogu u svim ljudskim spoznajama i ponašanju. 

Osobe s autizmom imale su promjene u mozgu kako u regijama za visoku razine obrade -onima koje su uključene u rezoniranje, jezik, društveno ponašanje i mentalnu fleksibilnost - kao i u regijama koje obrađuju senzorne informacije.

Najveće promjene uočene su u vizualnom korteksu i parijetalnom korteksu, koji obrađuju senzorne informacije kao što su dodir, bol i temperatura. Ovo bi moglo objasniti zašto su osobe s autizmom često preosjetljive na vanjsku stimulaciju.

Izvor:
Nature