Kolektomija usljed ulceroznog kolitisa povećava rizik od žučnih kamenaca


Kolektomija usljed ulceroznog kolitisa povećava rizik od žučnih kamenaca

Rezultati danskog istraživanja koje je analiziralo podatke od 4.548 pacijenata koji su bili podvrgnuti kolektomiji zbog ulceroznog kolitisa i više od 44.000 pacijenata u kojih nije učinjena kolektomija, pokazali su da su pacijenti s ulceroznim kolitisom u kojih je učinjena kolektomija izloženi većem riziku od razvoja žučnih kamenaca.

Kolektomija je odstranjenje upalno promijenjenog kolona (debelog crijeva). Smatra se da bi liječnici trebali biti svjesni zdravstvenih posljedica kolektomije, a buduća istraživanja bi trebala pokazati je li preventivna kolecistektomija za odabrane pacijente izvediva i sigurna. Kolecistektomija je kirurška metoda kojom se odstranjuje žučnjak (žučni mjehur). Inače, ukoliko kolelitijaza postane simptomatska ili dovede do komplikacija, kolecistektomija je neophodna.

Iako je učestalost pojave žučnih kamenaca u pacijenata u kojih je učinjena kolektomija veća, apsolutni rizik je i dalje vrlo nizak, te se u većine pacijenata neće razviti žučni kamenci. Naime, do razvoja žučnih kamenaca unutar pet godina od kolektomije dolazi u svega 1,3 posto pacijenata. Stoga po mišljenju nekih stručnjka, zagovaranje istodobne kolecistektomije se čini neopravdanim.

Izvor:
American Journal of Gastroenterology