Kombinacija lijekova obećava u liječenju sarkoma mekog tkiva


Kombinacija lijekova obećava u liječenju sarkoma mekog tkiva

Pridodavanje eksperimentalnog lijeka GDC-0575, gemcitabinu, standardnom kemoterapeutiku koji se koristi za liječenje sarkoma mekog tkiva, pokazalo se uspješnim u uništavanju stanica sarkoma mekog tkiva u laboratorijskim ispitivanjima, kao i kod dva pacijenta koji su primili navedenu terapiju u ranoj fazi 1 kliničkog ispitivanja, ukazuje nova studija.

Sarkomi mekog tkiva zloćudne su bolesti koje se razvijaju u mekom tkivu poput mišića, masnog tkivo ili drugih tkiva (primjerice hrskavice ili krvne žile). Zbog ubikvitarnosti mezodermalnog tkiva u organizmu oni mogu nastati bilo gdje u tijelu. Najčešće se javljaju u estremitetima, zatim na trupu i retroperitoneumu, te u području glave i vrata.

Unatoč primjeni kirurškog zahvata, radioterapije i kemoterapije za liječenje lokaliziranog sarkoma mekog tkiva, u 40 posto pacijenata dolazi do recidiva tumora i njegova širenja u druge dijelove tijela.

Smatra se da novi lijek GDC-0575 predstavlja napredak u liječenju sarkoma mekog tkiva obzirom da trenutno nema puno lijekova koji su odobreni za liječenje uznapredovalog sarkoma, te ukupno prosječno preživljavanje iznosi 12 do 18 mjeseci.

Sljedeći korak je provođenje druge faze kliničkog ispitivanja, kod koje se procjenjuje sigurnosti i učinkovitosti ove kombinirane terapije.

Izvor:
Symposium on Molecular Targets and Cancer Therapeutics 2016