Konzumacija rajčica smanjuje rizik od raka dojke


Konzumacija rajčica smanjuje rizik od raka dojke

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da prehrana bogata rajčicama može pomoći ženama u postmenopauzi u smanjivanju rizika od raka dojke. Naime, konzumiranje rajčica ima pozitivan učinak na razinu adiponektina, hormona koji imaju važnu ulogu u reguliranju metabolizma masti i šećera, a poznato je da se rizik od raka dojke u žena u postmenopauzi povećava, kako se povisuje njihov indeks tjelesne mase (ITM).

Rajčice su bogate antioksidansom likopenom koji je odgovoran za njihovu crvenu boju i zaštitu stanica od oštećenja. Jednako tako, likopen smanjuje upalu, pospješuje funkcioniranje imunosnog sustava te sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Svakako treba napomenuti da uravnotežena prehrana, održavanje zdrave tjelesne težine, redovita tjelovježba i ograničeni unos alkohola, mogu pomoći u smanjivanju rizika od razvoja raka dojke.

Izvor:
The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism