Konzumacije ultraprocesiranih namirnica povezana s većim rizikom od raka


Konzumacije ultraprocesiranih namirnica povezana s većim rizikom od raka

Rak, vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, povezuje se s promjenama čimbenika povezanih s načinom života, uključujući unos alkohola, navike pušenja, prehranu i tjelesnu aktivnost.

Ultraprocesirane namirnice su prehrambene formulacije koje su prošle višestruke razine obrade u industriji kako bi se smanjilo mikrobiološko propadanje, produžio rok trajanja, poboljšala mogućnost transporta na velike udaljenosti i poboljšala ukusnost. Ultraprocesirane namirnice sadrže razne dodatke prehrani, uključujući bojila, zaslađivače i emulgatore, te su osnovna hrana u nekoliko zemalja. Ranije studije su izvijestile da zapadnjačka prehrana s visokim sadržajem ultraprocesiranih namirnica povećava šanse za razvoj nezaraznih bolesti, uključujući rak.

Analiza većeg broja studija pokazala je dosljednu značajnu povezanost između konzumacije ultraprocesiranih namirnica i rizika od ukupnog i nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, rak dojke i rak gušterače.

Smatra se da ovi podaci mogu pomoći u ažuriranju prehrambenih smjernica, te kreiranju politika s ciljem poboljšanja javnog zdravlja.

Izvor:
Clinical Nutrition