Konzumiranje jogurta moglo bi pomoći u smanjenju rizika od raka dojke


Konzumiranje jogurta moglo bi pomoći u smanjenju rizika od raka dojke

Prema mišljenju znanstvenika, jedan od uzroka raka dojke može biti upala potaknuta štetnim bakterijama. Naime, upala izazvana bakterijama u kanalićima dojke može remetiti hijerarhiju matičnih stanica te uzrokovati rak dojke.

Također, smatra se da bakterije koje fermentiraju laktozu u dojci djeluju zaštitno te smanjuju rizik od raka dojke

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je da je konzumacija jogurta povezana sa smanjenjem rizika od raka dojke. Smatra se da je za taj učinak zaslužna zamjena štetnih bakterija s korisnim bakterijama.

Valja podsjetiti, da u ljudskom tijelu postoji oko 10 milijardi bakterijskih stanica, a iako je većina njih bezopasna, neke od tih bakterija stvaraju toksine koji pokreću upalu u tijelu.

Kronična upala uništava štetne mikrobe, ali također oštećuje i ljudski organizam. Jedno od najčešćih upalnih stanja je bolest desni ili parodontitis koji se povezuje s karcinomima usne šupljine, rakom jednjaka, rakom debelog crijeva, ​rakom ​gušterače, rakom prostate i rakom dojke.

Matične stanice koje se dijele kako bi se nadomjestile stanice sluznice kanalića dojki isto tako su pod utjecajem mikroflore, a određeni sastojci mikroflore, kao što se pokazalo i kod drugih organa poput debelog crijeva i želuca, mogu povećati rizik od razvoja raka.

Smatra se da se sličan scenarij odvija i u dojci, pri čemu mikroflora utječe na diobu matičnih stanica te rizik od raka. 

Izvor:
Medical Hypotheses