Konzumiranje kobasica i slanine može povećati rizik od raka gušterače


Konzumiranje kobasica i slanine može povećati rizik od raka gušterače

Švedska studija koja je analizirala podatke iz 11 studija koje su provedene na 6.643 bolesnika s rakom gušterače, pokazala je da svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina poput kobasica i slanine može povećati rizik za razvoj raka gušterače.

Tako svakodnevno konzumiranje jedne kobasice od 50 grama može povećati rizik od razvoja raka gušetrače za 19 posto. Ukoliko se količina konzumiranih mesnih prerađevina poveća na 100 grama dnevno, rizik od raka gušterače se povećava za 38 posto

Inače od ranije je poznato da konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povećava rizik od raka debelog crijeva.

Svakako treba istaknuti da rak gušterače ima jako nisku stopu preživljavanja te je stoga važno da se zna što može povećati rizik za razvoj raka gušterače, ističu znanstvenici.

"

Rak gušterače

Rak gušterače zloćudni je tumor koji potječe iz egzokrinog dijela gušterače, dok se endokrini tumori poput gastrinoma, inzulinoma, vipoma, glukagonoma ili somatostatinoma podrijetlom iz različitih Langerhansovih stanica, obično razmatraju zasebno.

Simptomi raka gušterače se pojavljuju kasno pa u trenutku postavljanja dijagnoze 90 posto bolesnika ima lokalno uznapredovali tumor koji je zahvatio retroperitonealne strukture, proširio se u regionalne limfne čvorove ili metastazirao u jetru ili pluća.

Većina bolesnika ima jake bolove u gonjem dijelu trbuha koji se obično šire u leđa. Također čest je gubitak tjelesne težine i žutica.

Ostali čimbenici rizika za rak gušterače su starija životna dob (≥ 60 godina), prekomjerna tjelesna težina, kronična upala gušterače (pankreatitis), dijabetes, pozitivna obiteljska povijest genetskih sindroma koji povećavaju rizik od raka (mutacija BRCA2 gena, Peutz-Jeghersov sindrom i dr.) i pušenje.

"

Izvor:
British Journal of Cancer