Kreatin i androstenedion povezani s rizikom od raka testisa


Kreatin i androstenedion povezani s rizikom od raka testisa

Muškarci koji koriste dodatake za povećanje svoje mišićne mase, koji sadrže kreatin ili androstenedion, izloženi su većem riziku od razvoja testisa, ukazuje nova studija objavljena u British Journal of Cancer.

Naime, rezultati istraživanja su pokazali da je gotovo 20 posto ispitanika s rakom testisa koristilo dodatke za povećanje mišićne mase.

Također, izgleda da je rizik od raka testisa još i veći ukoliko se spomenuti dodaci koriste prije 25. godine života, ili ako se koriste dulje vrijeme.

U istraživanju je sudjelovalo 356 muškaraca s rakom testisa i 513 muškaraca bez raka testisa, u dobi od 18 do 55 godina.

Procjenjuje se da veliki broj mladih ljudi koisti dodatke za povećanje mišićne mase koji sadrže kreatin ili androstenedion, te je broj korisnika navedenih dodataka u porastu.

Inače, rak testisa je čest karcinom u muškaraca u dobi od 15 do 39 godina, a njegova pojavnost je iz godine u godinu u porastu.

Rak testisa počinje kao tvorba u mošnjama koja je obično bezbolna ili praćena muklim, dubokim bolovima. U rijetkim slučajevima može krvarenje u tumor uzrokovati akutnu osjetljivost i jake bolove. Dijagnoza raka testisa postavlja se pomoću ultrazvučne pretrage i biopsije.

Izvor:
British Journal of Cancer