Kronična žgaravica odgovorna za nastanak astme u nekih bolesnika


Kronična žgaravica odgovorna za nastanak astme u nekih bolesnika

Rezultati nove studije ukazuju da bi kronična žgaravica mogla biti glavni uzrok astme u odraslih osoba. Što znači da se na listu zdravstvenih rizika koji su povezani s kroničnom žgaravicom, na kojoj je i rak jednjaka, može uvrstiti i astma. Inače, kronična žgaravica poznata i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), ubraja se u jedan od najčešćih probavnih problema u razvijenim zemljama.

Znanstvenici koji su sudjelovali u studiji su zahvaljujući novoj metodi, hipofaringealnoj višekanalnoj intraluminalnoj impedanciji (HMII), koja se pokazala učinkovitijom od konvencionalnih tehnika, uspjeli identificirati bolesnike u kojih je astma inducirana GERB-om.

U studiji je sudjelovalo 27 bolesnika u kojih se astma razvila u odrasloj dobi. Zahvaljujući novoj metodi, u njih 70 posto otkriveno je da su njihovi dišni putevi bili izloženi djelovanju želučane kiseline.

Kirurškim liječenjem GERB-a, došlo je do ublažavanja simptoma astme u 90 posto bolesnika.

Prema mišljenju znanstvenika, odrasle osobe oboljele od astme koje ne reagiraju na terapiju lijekovima za astmu ili imaju i GERB, trebalo bi testirati pomoću HMII-a.

Za neke stručnjake ovi rezultati ne predstavljaju iznenađenje, te smatraju da bi trebalo pričekati s širokom primjenom novog dijagnostičkog testiranja. Jednako tako, mišljenja su da je kirurško liječenje GERB-a rijetko potrebno, obzirom da se lijekovima većina slučajeva GERB-a može staviti pod kontrolu.

Izvor:
JAMA Surgery