Lijek za kemoterapiju može biti povezan s gubitkom sluha


Lijek za kemoterapiju može biti povezan s gubitkom sluha

Nova studija povezuje upotrebu uobičajenog lijeka za kemoterapiju cisplatina s kasnijim gubitkom sluha. Studija preživjelih od raka testisa otkrila je da je stupanj gubitka sluha porastao zajedno s dozom cisplatina.

Inače, cisplatin, je glavni oslonac kemoterapije raka desetljećima. Često se koristi u borbi protiv niza vrsta karcinoma, uključujući rak mokraćnog mjehura, rak pluća, rak vrata, rak jajnika, rak vrata maternice i rak testisa.

Saznanje da bi cisplatin mogao utjecati na sluh ljudi moglo bi pomoći u liječenju. Naime, ovo istraživanje onkolozima daje informacije koje su im potrebne za istraživanje alternativnih planova liječenja koji bi mogli smanjiti dugoročne nuspojave. Takve promjene mogu uključivati ​​promjenu doza i vremena uzimanja cisplatina u liječenju.

Obzirom da se lijek daje intravenozno i ​​prožima veći dio tijela, uho može imati posebne poteškoće u filtriranju cisplatina, dopuštajući mu da se ondje nakuplja. Nakon što se nađe u uhu, cisplatin može izazvati upalu i eliminaciju osjetilnih stanica koje su ušima potrebne za kodiranje zvuka, što kao rezultat može imati gubitak sluha koji traje dugo nakon završetka kemoterapije.

Izvor:
JAMA Oncology