Lijek za psorijazu može pomoći oboljelima od Crohnove bolesti


Lijek za psorijazu može pomoći oboljelima od Crohnove bolesti

Nova studija u kojoj je sudjelovalo 526 bolesnika s Crohnovom bolesti pokazala je da lijek ustekinumab (Stelara), koji se koristi za liječenje psorijaze, može također biti učinkovit u liječenju Crohnove bolesti.

Lijek ustekinumab blokira proteine interleukin-12 i interleukin-23, koji su odgovorni za nastanak upale.

Bolesnici s umjerenim do teškim oblikom Crohnove bolesti, kod kojih je primjenjen ustekinumab, imali su poboljšanje svojeg stanja nakon šest tjedana terapije.

Inače, veliki izazov u liječenju bolesnika s Crohnovom bolesti predstavljaju bolesnici koji su otporni na lijekove znane kao inhibitori čimbenika nekroze tumora (TNF) poput infliksimaba, certolizumaba i adalimumaba.

Obzirom da je način djelovanja ustekinumaba drugačiji od inhibitora TNF-a, ustekinumab bi mogao biti nova opcija u liječenju oboljelih od Crohnove bolesti, ističu stručnjaci.

Crohnova bolest predstavlja kroničnu transmuralnu upalu koja obično zahvaća distalni ileum i kolon, no također može nastati u bilo kojem dijelu probavnog trakta. Njeni simptomi su proljev i bolovi u trbuhu, a moguć je nastanak apscesa, unutarnjih i vanjskih fistula te opstrukcija crijeva.

Izvor:
New England Journal of Medicine