Ljubitelji čokolade izloženi manjem riziku od fibrilacije atrija


Ljubitelji čokolade izloženi manjem riziku od fibrilacije atrija

Istraživanje provedeno u Danskoj na više od 55.000 ljudi pokazalo je da su ljubitelji čokolade izloženi manjem riziku od fibrilacije atrija, poremećaja srčanog ritma koji povećava rizik od moždanog udara.

Ljubitelji čokolade koji su konzumirali oko 30 grama čokolade 2 do 6 puta tjedno imali su 20 posto manji rizik od fibrilacije atrija. No, ukoliko se svaki dan konzumiralo puno više čokolade, tada je rizik od fibrilacije atrija bio samo 16 posto manji.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja potvrđuju blagotvornost umjerenog konzumiranja čokolade po zdravlje. Za spomenuti pozitivni učinak po zdravlje srca odgovorni su flavonoli koji poboljšavaju funkciju krvnih žila.

Ipak, ne treba smetnuti s uma da su za kardiovaskularno zdravlje također bitni i redovita tjelovježba i zdrava prehrana.

Jednako tako, valja imati na umu da prekomjerno konzumiranje čokolade nije preporučljivo obzirom da su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama od šećera i masnoća te mogu dovesti do povećanja tjelesne težine i drugih metaboličkih problema.

Izvor:
Heart