Malomasna prehrana smanjuje rizik od raka gušterače u pretilih žena
12.11.2017. 10:47
12.11.2017. 10:21
![Malomasna prehrana smanjuje rizik od raka gušterače u pretilih žena](/var/cybermed/storage/images/vijesti/malomasna_prehrana_smanjuje_rizik_od_raka_gusterace_u_pretilih_zena/5514209-1-cro-HR/malomasna_prehrana_smanjuje_rizik_od_raka_gusterace_u_pretilih_zena.jpg)
Izgleda da malomasna prehrana može smanjiti rizik od razvoja raka gušterače kod pretilih žena starije životne dobi, ukazuje nova studija provedena na više od 46.000 žena u dobi od 50 do 79 godina.
Inače, od ranije se zna da prehrana može imati ulogu u riziku od raka gušterače kod muškaraca i žena.
Rezultati ove studije pokazali su da prehrana koja sadrži nisku razinu masti može smanjiti rizik od raka gušterače u žena u postmenopauzi koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretile.
Zanimljivo je da malomasna prehrana nije smanjila rizik od raka gušterače u žena čija je tjelesna težina bila u granicama normale.
Izvor:
Journal of the National Cancer Institute