Masna bolest jetre važan čimbenik rizika za hospitalizaciju zbog COVID-19


Masna bolest jetre važan čimbenik rizika za hospitalizaciju zbog COVID-19

Rezultati istraživanja provedenog u SAD-u ukazuju da nealkoholna masna bolest jetre i steatohepatits povećavaju rizik od hospitalizacije zbog COVID-19.

Jetrena steatoza, koja uključuje nealkoholnu masnu bolest jetre i nealkoholni steatohepatitis, dobro korelira s visceralnom pretilošću, razvijenom metaboličkom bolešću, kao i kroničnim procesom upale.

Stoga, uzimajući u obzir da je patofiziologija COVID-19 usko povezana s upalom, nealkoholna masna bolest jetre i steatohepatitis, također mogu predstavljati značajne čimbenike rizika koji pacijente izlažu većem riziku od loših ishoda bolesti.

Ovo istraživanje je pokazalo da je povijest jetrene steatoze povezana s povećanom vjerojatnošću hospitalizacije zbog COVID-19. Također, treba spomenuti, da što je netko duže imao jetrenu steatozu, to je rizik od hospitalizacije zbog COVID-19 bio veći.

Nealkoholna masna bolest jetre izrazito je česta metabolička bolest jetre, koju karakterizira nakupljanje masti u jetri, što rezultira razvitkom masne jetre ili steatoze, dok kombinacija masne jetre i upale (tzv. steatohepatitis) može progredirati u cirozu jetre ili čak karcinom jetre.

Izvor:
medRxiv