Meditacija može promijeniti crijevni mikrobiom i pozitivno utjecati na zdravlje


Meditacija može promijeniti crijevni mikrobiom i pozitivno utjecati na zdravlje

Poznato je da dugotrajna tradicionalna tibetanska budistička meditacija može pozitivno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje. Nova studija pokazala je da je sastav crijevne mikrobiote bio značajno promijenjen u budističkih redovnika koji su prakticirali dugotrajnu meditaciju u usporedbi s kontrolnim subjektima.

Također, pokazalo se da je obogaćena crijevna mikrobiota u budističkih redovnika povezana sa smanjenim rizikom od tjeskobe, depresije i kardiovaskularnih bolesti te da može poboljšati imunološku funkciju.

Inače, meditativne vježbe reguliraju pažnju i emocije, fokusirajući se prema van na specifične fizičke i osjetilne podražaje i okrećući se prema unutra prema duhovnim iskustvima i somatskim osjećajima fizičkog iskustva. Meditacija je samoinducirani proces koji koristi određenu tehniku opuštanja kako bi se postiglo stanje psihofizičke sposobnosti koje mijenja središte samosvijesti i usredotočenosti na sebe.

Zahvaljujući svom pozitivnom utjecaju na specifična područja psihopatologije uključujući depresiju, tjeskobu, kroničnu bol i zlouporabu supstanci, uz povezanost s poremećajima pažnje, traumatskim stresom, poremećajima prehrane i ozbiljnim mentalnim poremećajima bolesti, meditacija se sve više uključuje u intervencije za mentalno zdravlje. Inače, nedavna studija pokazala je da meditacija stvara zaštitni proteom plazme, te može neutralizirati pretilost i hipertenziju te smanjiti varijabilnost otkucaja srca.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati sugeriraju da meditacija ima pozitivnu ulogu u psihosomatskim stanjima.

Izvor:
General Psychiatry